Hevoset

Nio Special "Nipa"

Nipa on vuonna 2009 syntynyt mustanruunikko lämminverinen. Korkeutta isokokoisella ruunalla on noin 166 cm. Nipa on ainoa hevosistani, joka on tullut minulle vasta aikuisena. Olen kuitenkin tuntenut sen varsasta saakka, sillä se syntyi ja asui nuoruutensa naapurissamme. Nipa vietti nuoruutensa ravurina, ja ratsastajan se sai ensimmäisen kerran selkäänsä vasta 9-vuotiaana muuttaessaan meille. Nyt Nipa on jo jättänyt ikänsä vuoksi raviradat lopullisesti taakseen ja treenailee tällä hetkellä ensimmäisiin matkaratsastuskilpailuihinsa. 

Asiakkaiden kanssa Nipa on parhaimmillaan ajotunneilla sekä maastoratsastuksilla. Kentällä se ei osaa vielä paljoakaan ja laukkaaminen on sille ravitaustan vuoksi vielä vaikeaa. Luonteeltaan Nipa on kiltti, mutta melko herkkä herrasmies. Vapaa-ajallaan Nipalla on tärkeä tehtävä toimia nuoren oripoikamme Kamun leikkikaverina ja kurissa pitäjänä. 

Gere

Vuonna 2011 syntynyt suomenhevosori Gere on oma hevoseni jo kolmannessa sukupolvessa, sillä sen isoäiti Serriina oli ensimmäinen oma hevoseni. Gere on noin 159 cm korkea ja väriltään rautias ilman merkkejä. Gere kasvatettiin ravuriksi, mutta siihen lajiin sillä ei lahjoja juurikaan ollut ja esiintymisen raviradalla jäivät harjoitusraveihin. 

Nykyisin Gere toimii monitoimipollena niin kärryjen edessä kuin ratsain. Luonteeltaan Gere on kiltti ja peloton, mutta maastossa se saattaa toisinaan myös innostua reippaaseen menoon. Gere osaa melko paljon ratsun asioita myös kentällä, mutta parhaiten se viihtyy pitkillä maastolenkeillä ja kesällä käy mielellään myös uimassa.

Kotioloissa Gere ei juurikaan oriin elkeitä esittele, mutta vieraita hevosia kohdatessaan se saattaa kyllä hirnahdella ja polkea jalkaa miehekkääseen tyyliin.

Kesätaika "Taika"

Taika on vuonna 2013 syntynyt suomenhevostamma, joka päätyi minulle oikeastaan vahingossa "kaupan päällisenä", kun menin ostamaan sen ystävää Nopsaa. Taika on noin 162 cm korkea, rakenteeltaan varsin roteva ja väriltään tummanpunarautias valkoisella otsatähdellä. Taika on luonteeltaan kiltti, mutta melko herkkä ja arkakin, joten se soveltuu toistaiseksi vain kokeneempien hevostelijoiden käsiin. 

Taikan kanssa ensisijaiset tavoitteet ovat raviurheilun puolella, mutta se osaa perusasiat myös ratsain ja on osallistunut kertaalleen matkaratsastuskilpailuihin hyväksytyllä suorituksella. 

Taika kärsii suomenhevosilla varsin yleisesti vaivasta, kesäihottumasta, jonka vuoksi se joutuu kesäisin pukeutumaan ihottumaloimeen. Taikan paras ystävä on samanikäinen Nopsa, jonka kanssa ne ovat eläneet yhdessä aivan pikkuvarsoista asti.

Ruskan Nopsa "Nopsa" 

Nopsa on vuonna 2013 syntynyt punarautias merkitön suomenhevostamma. Nopsa on pienehkö, noin 155 cm korkea, mutta vankkarakenteinen neiti. Nopsa muutti meille puolivuotiaana varsana yhdessä ystävänsä Taikan kanssa. Nopsa on kiltti, iloinen ja leikkisä, mutta myös melko säikky luonne. Se osaa tehdä vauhdikkaita "taakse-poistumisia" säikähtäessään, joten se vaatii hieman kokeneemman ajajan tai ratsastajan. 

Nopsalla on melkoisen ansiokkaat ravihevosen geenit, sillä sen emä on jättänyt jopa ravikuninkaan ja jalostusoriin, Patrikin Muiston. Nopsankin tavoitteena on päästä raviradoille ja mahdollisesti myös matkaratsastuskilpailuihn. Myös jälkikasvun hankkiminen on suvukkaalla tammalla jossain aiheessa suunnitelmissa. 

Kankalon Uljas "Kamu"

Kamu on talli nuorimmainen, vuonna 2018 syntynyt suomenhevosori. Isokokoinen, yli 160-senttinen pitkätukkapoika on väriltään punaruunikko valkoisella otsatähdellä. Kamun tulin hankkineeksi täydellisenä heräteostoksena pelkän valokuvan perusteella ja se muutti meille puolivuotiaana toiselta puolelta Suomea.

Kamu on hyvin rauhallinen ja peloton kaveri jonka kanssa kaikki on ollut huomattavan helppoa. Kamu on opettettu ratsastukseen ja ajoon, mutta asiakastöihin se ei vielä osallistu nuoren ikänsä vuoksi. Tulevaisuudessa Kamusta tulee varmasti leppoisan luonteensa ansiosta mitä mainioin asiakashevonen!

Kamu on tarkoitus pitää oriina ja kenties se pääsee vielä jonakin päivänä jatkamaan sukuaankin?