Ohjeita toimintaan tulijalle

TALLILLE SAAPUMINEN

Tallimme toimii ajanvarausperiaatteella, eli sovi aina saapumisestasi etukäteen, joko varaamalla aika sähköisen ajanvarauksen kautta (vain osa palveluista varattavissa tätä kautta) tai ottamalla yhteyttä henkilökohtaisesti.

Voit tulla myös vain tutustumaan meihin ja katsomaan hevosia ennen päätöstä toiminnan varaamisesta. Sovi kuitenkin saapumisestasi aina etukäteen! 

Saavu paikalle täsmällisesti omalla varatulla ajallasi! Näin takaamme jokaiselle asiakkaalle rauhan ja yksityisyyden hevosteluun.

Tallilla on lämmin tallitupa, jossa mukana olevat perheenjäsenet/saattajat voivat viettää aikaa ja nauttia eväitä. Tilassa on jääkaappi, mikro, kahvin- sekä vedenkeitin. 

Tupakointi ja päihteiden käyttö eivät ole sallittuja tallin alueella!

HEVOSTEN KANSSA TOIMIMINEN

Hevosten kanssa toimittaessa on ehdottomasti noudatettava toiminnan järjestäjän antamia ohjeita!
Hevosten läheisyydessä on käyttäydyttävä rauhallisesti. Hevosemme ovat kilttejä ja koulutettuja, mutta kilteinkin hevonen on elävä olento, joka voi käyttäytyä arvaamattomasti esimerkiksi säikähtäessään.
Hevosille on kiellettyä syöttää mitään ilman toiminnan järjestäjän lupaa.
Niin mukavaa kuin hevosten taputtelu onkin, vältäthän muiden kuin toiminnassa kulloinkin  mukana olevan hevosen/hevosten koskettelua ja taputtelua. Näin ehkäisemme hevosten tartuntatautien leviämistä.

Jos käyt useammalla eri tallilla, käytä jokaisella tallilla eri vaatteita. Hevosten tartuntataudit voivat levitä ihmisten vaatteiden ja jalkineiden mukana! Taudit aivät tartu ihmiseen, mutta voivat tarttua hevosesta toiseen ihmisten välityksellä.

VARUSTEET

Hevostoimintaan kannattaa varustautua säänkestävillä varusteilla ja tukevilla kengillä. Ratsastukseen suositeltavimmat ovat kengät, jossa on hiukan kantaa. Housujen tulee olle pitkälahkeiset, ei shortseja! Ratsastukseen soveltuvat paraiten joustavat housut, joissa ei ole hankaavia saumoja. Housut eivät saa olla liukkaat ja  lahkeiden on hyvä olla melko kapeat jotta ne nouse ylöspäin (tai vaihtoehtoisesti lahkeiden alla kuminauhat). Myös pitkät hihat ovat suositeltavat. Liehuvat huivit sekä isokokoiset korut on hyvä jättää pois ja pitkät hiukset on hyvä pitää kiinnitettyinä. Käsineiden käyttö on suositeltavaa kesälläkin. Käsineiden tulee olle hyvin pitävät, ei liukkaat. Talvella riittävän lämmin pukeutuminen on tärkeää, varsinkin kärryillä istuttaessa vilu yllättää helposti. Tallilta löytyy vilttejä lisälämmikkeeksi kärryihin tai rekeen.

Tallille voi jättää omia varusteita säilytykseen, mutta talli ei vastaa kadonneista tavaroista!

 Jos olet kadottanut jotakin, kurkkaa tallin löytötavarakoriin! 

TURVAVARUSTEET

Kypärän käyttö on tallillamme pakollista aina hevosen selkään noustaessa, ja erittäin suositeltavaa myös kärry- ja rekiajelussa sekä hevosia maasta käsiteltäessä. Tallilla on lainattavissa eri kokosia kypäriä ja muutama turvaliivi sekä käsineitä. Myös turvakengät ja -saappaat ovat hyvä turvavaruste hevostelussa! Kengissä on hyvä olla hieman kantaa, jollon jalka ei takerru kiinni jalustimeen. Talutusratsastuksissa käytämme turvajalustimia, joihin kiinni jääminen ei ole mahdollista. Ravikärryillä ajettaessa suojalasit ovat tarpeelliset. Laseja voi lainata tallilta.
Mikäli harrastat hevostelua säännöllisesti, kannattaa hankkia omat, juuri sinulle istuvat turvavarusteet. Kypärä kannattaa hankkia uutena, sillä käytetyn kypärän turvallisuudesta ei koskaan ole takeita. Turvaliivin ja kengät/saappaat sen sijaan voi hyvin hankkia käytettynäkin.

PAINORAJAT

Hevosillamme on ratsastukseen painorajat. Suositus on, että ratsastajan paino olisi 10-15 % hevosen normaalipainosta, aivan maksimissaan 20 %. Hevosen rakenne ja ratsastajan taidot sekä kuljettavat askellajit vaikuttavat kuitenkin painorajaan. Talutusratsastuksessa (askellajina käynti) ratsastajan enimmäispaino on hevosillamme noin 100 kg. Reippaammissa askellajeissa (ravi ja laukka) enimmäispaino on 75 kg. Ajelutuksissa ei ole painorajoja!

SÄÄVARAUS

Hevostelu on ulkoilmalaji ja pyrimme toteuttamaan suunnitellut toiminnot säästä riippumatta. Ukkosella tai vaarallisen kovalla tuulella emme kuitenkaan hevostele. Pakkasen ja helteen osalta ratkaisemme tapauskohtaisesti, voidaanko ulkona tapahtuvaa toimintaa järjestää. 

PERUUTUSEHDOT

Varatun palvelun peruutukset on tehtävä viimeistään vuorokautta aikaisemmin. Tätä myöhemmistä peruutuksista peritään puolet tilatun palvelun hinnasta.  

KENELLE TOIMINTAMME EI SOVI

Hevosemme ovat kaikki täysikokoisia suomenhevosia tai lämminverisiä (säkäkorkeudet noin  155-165 cm). Poneja tallillamme ei ole. Pienet lapsetkin voivat ratsastaa hevosillamme talutuksessa ja ajaa kärryillä tai reellä yhdessä aikuisen kanssa. Hevosen hoito sekä ratsastuksen ja ajamisen opettelu on kuitenkin helpompaa, kun hevonen on lapselle sopivan kokoinen. Alle kouluikäisille lapsille suosittelenkin vakituiseen harrastamiseen sellaista tallia, jossa on tarjolla pienempiä hevosia tai poneja. 

Hevosillamme on ratsastuksen osalta painorajat (Katso ylempää). Kaiken kokoiset asiakkaat ovat kuitenkin tervetulleita kärryjen tai reen kyytiin!

Voimakas allergia hevosia tai heiniä kohtaan voi haitata harrastamista. Useimmat allergisetkin pystyvät kuitenkin toimimaan hevosten kanssa ulkotiloissa! Etukäteen tiedossa olevasta allergiasta on hyvä mainita, jotta osaamme järjestää tilanteen mahdollisimman allergiaystävälliseksi. Omat allergia- tai astmalääkkeet kannattaa varata mukaan.

Jos pelkäät tai arastelet hevosia, se ei haittaa. Saat tutustua hevosiin aivan rauhassa ja toimia omaan tahtiisi, uskalluksesi rajoissa. Ratsastaminen ei ole välttämätöntä lainkaan, hevosten kanssa voi tehdä paljon muutakin!

Tilamme ovat esteettömät ja helppokulkuiset, ja liikunta- tai muuten toimintarajoitteiset asiakkaat ovat enemmän kuin tervetulleita! Oma avustaja tai omainen on tällöin kuitenkin yleensä hyvä olla mukana. 

Tallimme ei ole ratsastuskoulu, ja ratsastus on vain osa toimintaamme, mutta ei toiminnan pääasiallinen sisältö. Meillä ei järjestetä varsinaisia ratsastustunteja tai -retkiä. Jos haluat ratsastustunnille, suosittelen hakeutumaan johonkin ratsastuskouluun.

Emme myöskään vuokraa hevosia itsenäiseen ratsastamiseen turvallisuussyistä.


VAKUUTUSTURVA

Asiakkaita ei ole tapaturmavakuutettu toiminnan järjestäjän puolesta.
Hevosten kanssa toimittaessa tapaturman riski on aina olemassa, vaikka käytettäisiin turvavarusteita ja toimittaisiin huolellisesti. Suosittelemme tapaturmavakuutusta! 

Toiminnan järjestäjällä on vastuuvakuutus, joka kattaa vahingot siinä tapauksessa, että vahingon syynä on toiminnan järjestäjän tekemän virhe.